marți, 22 septembrie 2009

IN LOC DE INTRODUCERE



Istoria oficiala a automobilului numara cu putin peste o suta de ani. La inceputurile ei au stat Karl Benz si Gottlieb Daimler, care, la sfirsitul secolului al XlX-lea, au construit mijloace de transport puse in miscare nu de cai, ci de motoare cu combustie interna pe baza de benzina. Cu toate acestea, au ramas in afara istoriei oficiale sute de inventatori si constructori, gratie carora a si aparut
in cele din urma automobilul.

Fiinta umana s-a straduit intotdeauna sa creeze un mecanism capabil sa se deplaseze singur si, pe deasupra, sa transporte greutati. Termenul „automobilis", aparut la granita dintre Evul Mediu si timpurile moderne, inseamna „cel ce se misca singur" (prima parte a cuvintului, „auto", provine din greaca, cea de-a doua, „mobilis", din latina).


Cu respectul cuvenit inaintasi-lor, vom incepe povestea noastra cu descrierea citorva inventii: locomoti-va-camion, acea jucarie confectionata in anii '70 ai secolului al XVII-lea de catre iezuitul Verbiest pentru un print chinez; trasura cu abur a lui Newton,cu dispozitiv de forta reactiva; mobilul cu abur al lui Murdock, pe baza de motor cu piston etc. In aceste vechi realizari sint intruchipate idei care au determinat pentru secole dezvoltarea transportului.

Insa vom acorda atentia principals, fireste, celor mai interesante modele din lumea infinita a automobilelor din perioada tirzie, atit celor create intr-un singur exemplar, cit si celor de serie, atit vehiculelor apartinind unor marci de prestigiu, cit si masinilor cu adevarat populare. Vom vorbi despre creatiile unor eminenti constructori si designeri, dar si despre mesterii singulari, ale caror bijuterii automobilistice si-au depasit cu decenii epoca si nu au fost apreciate de contemporani la adevarata lor valoare.

In zilele noastre, automobilul nu este doar un mijloc de locomotie, ci o stricta necesitate. Echipajele si jucariile cu abur, cindva bagatele amuzante pentru mecanicii autodidacti, au creat, sub aspectul varietatii, un infinit sir de urmasi: cel mai popular mijloc de transport, fara de care nu ne putem reprezenta existenta omenirii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu